Metoder för regelmässig rengöring av naturstensgolv

Här hittar du råd och tips som täcker alla behov för behandling av natursten. Sten består av olika material och har därför individuella behandlingsbehov.

H

är nedan förklarar vi de metoder som vi anser är de bästa och mest ekonomiska för att få ett vackert och slitstarkt golv. OBS! Professionell rengöringspersonal bör följa FDV som ges av golventreprenören).

Torrmoppning

Detta rekommenderas om golvet bara är lite smutsigt eller dammigt. För att undvika att dammet yr, bör man använda en mopp med syntetiska textilfibrer (mikrofiber, nylon, akryl). Det finns också bra engångsmoppar med mineralolja som fungerar som ett bindemedel mellan moppen och smutsen. Man bör dock alltid utför våtmoppning av golvet med jämna mellanrum (se nedan).

Fuktmoppning

Detta rekommenderas för ytor med mycket våt smuts och våta fläckar. Du bör använda moppar av bomull/polyesterfibrer eller syntetiska mikrofibrer. Moppen ska fuktas lätt med en svag blandning av STEINFIX 60 Natursåpa och vatten. Moppen ska bara vara så våt att den binder smuts utan att släppa fukt på golvet. Man bör dock alltid utför våtmoppning av golvet med jämna mellanrum (se nedan).

Våtmoppning

Detta rekommenderas för smutsiga ytor med ingrodda fläckar. Vid mindre smutsiga ytor kan STEINFIX 60 Natursåpa användas. STEINFIX 60 har ett neutralt PH-värde men innehåller en stor mängd fett. Den här kombinationen gör det möjligt att rengöra och applicera ett osynligt skyddande lager med fett på stenen på samma gång. Undvik vanlig grönsåpa på natursten eftersom denna (med dess höga pH-värde) över tid kan skada fogmassa och ge en ”grå slöja” till golvytan.

Ungefär en gång per månad (var 5:e tvätt) eller för effektiv rengöring av mycket smutsiga ytor, ska STEINFIX 40 användas. Det är ett kraftfullt grovrengöringsmedel som ändå är skonsamt mot sten och betong.
Om du tillsätter för mycket STEINFIX 60 i vattnet kan golvet få en fet yta. Detta är inget problem. Du behöver bara tvätta med vanligt vatten för att minska fettlagret. Vid behov kan man också ta bort överflödigt fett med hjälp av STEINFIX 40.

Produkter som ska användas

steinfix 60 natursåpa

STEINFIX 60

Natursåpa

PH-neutral naturprodukt för behandling och underhåll av alla typer av sten, betong och terrazzo.

  • Specialsåpa anpassad för sten
  • Har en hög grad av rengöringskapacitet samtidigt som den förser ytan med en hållbar skyddsfilm
  • Lämplig för daglig rengöring, eftersom produkten skyddar impregneringen
  • Hög fetthalt med neutralt PH-värde i rengöringslösningen (PH 7,8)
  • Svanenmärkt, tillverkad av vegetabiliska oljor
  • Använd gärna en maskin med diamantkuddar för rengöringen
  • Kan också användas för impregnering i koncentrerad form

Hittade du inte det du sökte?

Henning Christensen

Produktansvarig Steinfix

Mobilnummer: +47 932 56 781
E-post: hc@ellingard.no

Hittade du inte det du sökte?

Henning Christensen

Produktansvarig Steinfix

Mobilnummer: +47 932 56 781
E-post: hc@ellingard.no

0

Start typing and press Enter to search