Hur impregnerar man med Steinfix 60?

Här hittar du råd och tips som täcker alla behov för behandling av natursten. Sten består av olika material och har därför individuella behandlingsbehov.

F

ettprodukter för natursten och keramikplattor, som STEINFIX 60, ska bestå av minst 18-20 % fett och uppnå ett så neutralt PH-värde som möjligt vid korrekt utspädning. Ett lägre fettinnehåll ger minimal skydd mot yttre faktorer medan ett medel med högre eller lägre pH-värde än pH 7 angriper sten och fogmassa.

OBS! Traditionell grönsåpa (anpassad för trägolv) har ett PH-värde på ca 10-11 och rekommenderas inte för natursten och keramikplattor eftersom den kan skada fogmassan och ge en grå hinna på golvet.

Fettprodukter används oftast vid daglig rengöring, men kan också fungera som impregnering när de appliceras i en mer koncentrerad form. Fett ger dock inget permanent skydd såsom polermedel eller en oljebaserad impregnering. Golv som impregneras med fett blir något mörkare och får en viss glans vid måttlig polering. Vid hård polering (och gärna med höghastighetsmaskiner) kan du polera ytan med hjälp av fettet så att den blir mycket glänsande. För att bibehålla glansen måste den emellertid upprepas regelbundet.

Så gör du för att impregnera med STEINFIX 60:

1. Avlägsna eventuellt gammalt polermedel med STEINFIX 90.

2. Rengör golvet noggrant med STEINFIX 40. Privatpersoner kan använda mopp, medan professionell rengöringspersonal bör använda en kombimaskin med grön pad. Du kan hoppa över detta steg om golvet inte är smutsigt eller om du precis använt STEINFIX 90.

3. Ta bort eventuella resterande fläckar med STEINFIX 10-30.

4. Applicera STEINFIX 60 utblandat med vatten på golvet. Blanda ca 1/3 STEINFIX 60 med vatten och stryk ut det jämnt över golvet med en mopp. Låt blandningen verka en stund. Blandningen tränger då ner i golvytan och golvet blir gradvis mättat. På mycket absorberande ytor kan du stryka på ytterligare ett lager. Tillräcklig mängd har man när det finns överskottsfett på ytan (du får en vit beläggning på fingret om du drar det över golvet).

5. Polera ytan till önskad glans med en höghastighetsmaskin, mopp eller motsvarande.

För daglig rengöring av golv som är impregnerade med STEINFIX 60 rekommenderar vi kontinuerlig användning av STEINFIX 60, men då utspätt med mer vatten. Om du vill ta bort STEINFIX 60 kan du enkelt göra detta med hjälp av grovrengöringsmedlet STEINFIX 40.

Läs mer om fler metoder för porfyllning och impregnering

Produkter som ska användas

steinfix 60 natursåpa

STEINFIX 60

Natursåpa

PH-neutral naturprodukt för behandling och underhåll av alla typer av sten, betong och terrazzo.

  • Specialsåpa anpassad för sten
  • Har en hög grad av rengöringskapacitet samtidigt som den förser ytan med en hållbar skyddsfilm
  • Lämplig för daglig rengöring, eftersom produkten skyddar impregneringen
  • Hög fetthalt med neutralt PH-värde i rengöringslösningen (PH 7,8)
  • Svanenmärkt, tillverkad av vegetabiliska oljor
  • Använd gärna en maskin med diamantkuddar för rengöringen
  • Kan också användas för impregnering i koncentrerad form

Hittade du inte det du sökte?

Henning Christensen

Produktansvarig Steinfix

Mobilnummer: +47 932 56 781
E-post: hc@ellingard.no

Hittade du inte det du sökte?

Henning Christensen

Produktansvarig Steinfix

Mobilnummer: +47 932 56 781
E-post: hc@ellingard.no

0

Start typing and press Enter to search