Hur impregnerar man bänkskivor i natursten

Här hittar du råd och tips som täcker alla behov för behandling av natursten. Sten består av olika material och har därför individuella behandlingsbehov.

S

tentyper som används till bänkskivor ska tåla så mycket som möjligt. De måste klara av kyla och värme, smuts och fukt, samtidigt som det naturliga utseendet upprätthålls. Det är med andra ord många krav som stenen måste kunna leva upp till, och vi har råden som kan hjälpa dig.

Det finns många typer av stensorter med olika egenskaper. De flesta bänkskivor är polerade och därför avstötande på olika sätt, men var medveten om att vissa bänkskivor är slipade och att de har ett större behov av behandling.

Bänkskivor utsätts dagligen för olika vätskor och substanser. De bör därför impregneras årligen så att stenens naturliga utseende bevaras. Observera också att nya bänkskivor bör impregneras före användning. Våra impregneringsprodukter är mycket effektiva och skonsamma mot bänkskivor. Steinfix-produkter är dessutom dryga, så det behövs inga stora doser för att uppnå önskat resultat. Genom att impregnera bänkskivan bevaras stenens utseende och struktur och senare underhåll blir enklare.

Så gör du för att impregnera

Steg 1

Det är viktigt att rengöra bänkskivan eftersom den måste vara fri från fukt och smuts innan den impregneras. Använd en trasa med en liten dos av Steinfix 60 för rengöring av bänkskivan. Om det är fläckar på bänkskivan efter rengöringen kan Steinfix 20 användas för att avlägsna fett, oljor etc.

Steg 2

Innan du impregnerar hela bänkskivan bör du testa stenens absorberande förmåga genom att applicera impregneringsmedlet på en mindre synlig del av bänkskivan. För impregnering av bänkskivor används Steinfix 100+ som förhindrar att vätska tränger in i stenen. Detta beror på att impregneringsmedlet är oljebaserat. Applicera sedan produkten jämnt över bänkskivan med en borste eller roller.

Lägg på 2-3 lager beroende på sugkapaciteten hos stenen och låt torka mellan varje applicering. Undvik att applicera impregneringen direkt på bänkskivan.

Steg 3

Avlägsna eventuellt överflödigt impregneringsmedel med en torr trasa. Steinfix 100+ är lämpligt för impregnering av bänkskivor, eftersom det är luktfritt, osynligt och inte avger någon substans till livsmedel efter härdning. Härdningsprocessen tar mellan 1-3 dagar, beroende på antalet lager och porositeten hos stenen.

Produkter som ska användas

steinfix 100+ impregnering

STEINFIX 100+

Impregnering med NANO-effekt

En specialprodukt för impregnering/porfyllning av alla typer av natursten, betong, terrazzo m.m.

  • NANO-effekt
  • Tränger in i stenen (osynligt) och påverkar därför inte materialets utseende
  • Luktfri
  • Skyddar effektivt mot oönskat vatten, samt fett- och oljebaserade fläckar och smuts
  • Kan användas både inomhus och utomhus såväl som i våtrum
  • Kan användas på alla typer av sten, keramikplattor och betong
  • Är diffusionsöppnad och tål frost
  • Efter impregneringen kan livsmedel placeras på de behandlade ytorna utan hälsorisk
  • Förhindrar algbildning

Hittade du inte det du sökte?

Henning Christensen

Produktansvarig Steinfix

Mobilnummer: +47 932 56 781
E-post: hc@ellingard.no

Hittade du inte det du sökte?

Henning Christensen

Produktansvarig Steinfix

Mobilnummer: +47 932 56 781
E-post: hc@ellingard.no

0

Start typing and press Enter to search