Impregnering av bänkskivor i marmor

Här hittar du råd och tips som täcker alla behov för behandling av natursten. Sten består av olika material och har därför individuella behandlingsbehov.

M

armor har god beständighet mot värme och vatten, men är mer känsligt för fläckar och repor. Stenen är porös och kräver underhåll i form av regelbunden impregnering, och rester från mat och dryck bör torkas bort omedelbart. Det är inte möjligt att torka bort fläckar som har lyckats tränga in i marmorn. Några mindre ojämnheter i stenen är vanligt. Marmor är känsligt för luftföroreningar, vilket innebär att utseendet på stenplattan kommer att förändras över tid och få sin egen patina.

Det rekommenderas att använda lämpliga underlag för heta pannor och grytor.

Impregnering av marmor

Alla stenar har porer och mikrosprickor som gör att vattnet tränger in. Om vätskan är färgad och stenplattan är ljus, kan du få fläckar som tränger in i stenen och är svåra att bli av med. Vi rekommenderar därför att stenplattan impregneras före användning, och sedan en gång per år för att minska absorptionskapaciteten.

Det bästa är att impregnera med en oljebaserad produkt med nanoeffekt, som STEINFIX 100+. Den tränger in i stenen och ger ett luktfritt och osynligt skydd av bänkskivan. Den avger inte heller partiklar till livsmedel efter härdningen.
Innan du applicerar STEINFIX 100+ måste bänkskivan vara ren och torr. Eventuellt gammalt polermedel kan avlägsnas med STEINFIX 90. Om skivan är smutsig tvättar du den först med STEINFIX 40 och sköljer sedan av den med rent vatten. Envisa fläckar kan avlägsnas med STEINFIX 10/20 (se respektive bruksanvisning).
Applicera STEINFIX 100+ koncentrat på en ren och torr skiva. Fördela jämnt med en ren trasa eller pappershandduk. Låt oljan torka in väl i skivan (ca 4-5 timmar) innan du tar bort överskottsolja med en mikrofiberduk. Om skivan är porös (det första lagret av olja trängde snabbt in i plattan), bör behandlingen upprepas en till två gånger. STEINFIX 100+ är fullt härdat efter ca 36 timmar.

Läs mer om daglig rengöring och underhåll av marmor här

Produkter som ska användas

steinfix 100+ impregnering

STEINFIX 100+

Impregnering med NANO-effekt

En specialprodukt för impregnering/porfyllning av alla typer av natursten, betong, terrazzo m.m.

  • NANO-effekt
  • Tränger in i stenen (osynligt) och påverkar därför inte materialets utseende
  • Luktfri
  • Skyddar effektivt mot oönskat vatten, samt fett- och oljebaserade fläckar och smuts
  • Kan användas både inomhus och utomhus såväl som i våtrum
  • Kan användas på alla typer av sten, keramikplattor och betong
  • Är diffusionsöppnad och tål frost
  • Efter impregneringen kan livsmedel placeras på de behandlade ytorna utan hälsorisk
  • Förhindrar algbildning

Hittade du inte det du sökte?

Henning Christensen

Produktansvarig Steinfix

Mobilnummer: +47 932 56 781
E-post: hc@ellingard.no

Hittade du inte det du sökte?

Henning Christensen

Produktansvarig Steinfix

Mobilnummer: +47 932 56 781
E-post: hc@ellingard.no

0

Start typing and press Enter to search