Impregnering av bänkskivor i granit

Här hittar du råd och tips som täcker alla behov för behandling av natursten. Sten består av olika material och har därför individuella behandlingsbehov.

E

n bänkskiva i granit är mycket resistent mot både värme och vatten. Fläckar och fingeravtryck kommer att vara mindre synliga på en blank yta än en mattslipad. Båda ytorna är lätta att hålla rena. Granit behåller sin glans och motstår repor även om den utsätts för grov användning. Det rekommenderas dock att använda skärbrädor och lämpliga underlag för heta pannor och grytor. Det finns granit som innehåller mycket kristaller. Dessa gör att stenen kan bli mer porös och få fler små porer i ytan. Detta är emellertid ett helt naturligt utseende.

Impregnering av granit

Ljusare granitplattor är vanligtvis mer absorberande och får lättare fläckar. Till exempel kan rött vin lätt tränga in i ytor utan impregnering. Om du har en ljus granitplatta rekommenderar vi att denna impregneras minst en gång om året med Steinfix 100+. Detta är en oljebaserad impregnering med Nano-effekt. Den tränger in i stenen och ger ett luktfritt och osynligt skydd av bänkskivan. Den avger inte heller partiklar till livsmedel efter härdningen.

Innan du applicerar STEINFIX 100+ måste bänkskivan vara ren och torr. Eventuellt gammalt polermedel kan avlägsnas med STEINFIX 90. Om skivan är smutsig tvättar du den först med STEINFIX 40 och sköljer sedan av den med rent vatten. Envisa fläckar kan avlägsnas med STEINFIX 10/20/30 (se respektive bruksanvisning).
Applicera STEINFIX 100+ koncentrat på en ren och torr skiva. Fördela jämnt med en ren trasa eller pappershandduk. Låt oljan torka in väl i skivan (ca 4-5 timmar) innan du tar bort överskottsolja med en mikrofiberduk. Om skivan är porös (det första lagret av olja trängde snabbt in i plattan), bör behandlingen upprepas en till två gånger.
STEINFIX 100+ är fullt härdat efter ca 36 timmar.

Svart granit har i allmänhet mycket täta porer och är i sig mer resistent mot fläckar. Vi rekommenderar att du också impregnerar den med STEINFIX 100+ årligen.

Läs mer om daglig rengöring och underhåll av granit här

Produkter som ska användas

steinfix 100+ impregnering

STEINFIX 100+

Impregnering med NANO-effekt

En specialprodukt för impregnering/porfyllning av alla typer av natursten, betong, terrazzo m.m.

  • NANO-effekt
  • Tränger in i stenen (osynligt) och påverkar därför inte materialets utseende
  • Luktfri
  • Skyddar effektivt mot oönskat vatten, samt fett- och oljebaserade fläckar och smuts
  • Kan användas både inomhus och utomhus såväl som i våtrum
  • Kan användas på alla typer av sten, keramikplattor och betong
  • Är diffusionsöppnad och tål frost
  • Efter impregneringen kan livsmedel placeras på de behandlade ytorna utan hälsorisk
  • Förhindrar algbildning

Hittade du inte det du sökte?

Henning Christensen

Produktansvarig Steinfix

Mobilnummer: +47 932 56 781
E-post: hc@ellingard.no

Hittade du inte det du sökte?

Henning Christensen

Produktansvarig Steinfix

Mobilnummer: +47 932 56 781
E-post: hc@ellingard.no

0

Start typing and press Enter to search